- Opublikowano: 28 maja 2021, 10:32
- Komentarze: 2
Po wielu miesiącach przerwy, w końcu ponownie można siąść w restauracji w środku i zjeść przy stoliku posiłek. Rząd luzuje kolejne ograniczenia wprowadzone w związku z epidemią koronawirusa.
Na to czekałowielu. Po miesiącach lockdownu, odmrażana jest w końcu gastronomia, która od długiego czasu mogła co najwyżej wydawać jedzenie bądź dostarczać je na dowóz: decyzją rządu zamknięto lokale do konsumpcji wewnątrz nich. Od 15 maja restauracje i inne punkty serwujące jedzenie, a przynajmniej te, które przetrwały, otworzyły ogródki i wydają je na świeżym powietrzu.
Z kolei od piątku (28.05) restauracje (także te w hotelach) mogą otworzyć swoje lokale dla gości i serwować je wewnątrz. Póki co z obostrzeniami: maksymalnie 50% obłożenia sali (co drugi stolik), dystans między stolikami, podobnie jak w ogródkach, musi jednak wynosić co najmniej 1,5 metra, chyba że między nimi znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 metra, licząc od powierzchni stolika. Każdy wchodzący do restauracji musi mieć zakryte maseczką usta oraz nos, może je odsłonić przy stoliku.
Imprezy okolicznościowe w lokalu (m.in. wesela i komunie) będą mogły liczyć maksymalnie 50 osób. Do limitu nie wliczają się osoby w pełni zaszczepione przeciw COVID-19
Od piątku (28.05) w imprezach sportowych na świeżym powietrzu może uczestniczyć do 250 osób, a nie jak dotychczas do 150. Poza tym wprowadzono możliwość udziału więcej niż jednej grupy, ale przy zachowaniu 30-minutowego odstępu między nimi. Wydarzenia mogą być teraz organizowane z limitem do 250 osób w grupie, przy czym grup może być więcej niż jedna, ale warunkiem jest zachowanie odstępu 30-minutowego między nimi. Do limitów nie są wliczane osoby zaszczepione przeciw COVID-19.
(MG)
Komentarze