Calvados to jeden z mniej popularnych rodzajów alkoholi. Każdy koneser trunku powinien jednak przynajmn
Najbardziej prestiżowe propozycje calvadosu, jakie możesz znaleźć w sklepie
artykuł sponsorowany

Calvados to jeden z mniej popularnych rodzajów alkoholi. Każdy koneser trunku powinien jednak przynajmniej raz się z nim zapoznać. Jakie propozycje są warte uwagi i mają największe szanse na to, żeby nas nie zawieść?

Co to jest calvados?

Warto wyjaśnić przede wszystkim, co charakteryzuje ten wyjątkowy napój. Można go określić mianem brandy z jabłek lub też destylatem cydru. Wywodzi się z Francji.

- Jeśli chodzi o produkcję alkoholu we Francji, calvados jest ważną jej częścią. To bardzo popularny trunek, który serwuje się jako digestif lub aperitif, zależnie od konkretnego profilu smakowego. Mieszkańcy Normandii mają w zwyczaju nazywanie go również "calvą". To napój o wyjątkowo ciekawej historii – opowiada pracownik sklepu Krest, gdzie można nabyć calvados. - Etymologia samej nazwy tego alkoholu nadal pozostaje niejasna. Za najbardziej prawdopodobne podaje się założenie, że pochodzi od nazwy wybrzeża we Francji, "les Rochers du Calvados" - dodaje.

Początki tego trunku sięgają aż 400 lat wstecz - do początku XVI wieku. Jeśli chodzi o szczególną datę, można tutaj przywołać rok 1553. To wtedy lord Gilles Picot pisał o jego produkcji, po tym jak światło dzienne ujrzały nowe gatunki jabłek. Następnie, kilkadziesiąt lat później stworzono cech zrzeszający producentów calvadosu. Co ciekawe, z początku uważano go za napój klasy robotniczej. To cydr był chwalonym “dzieckiem” Normandii.

Za jego rozsławieniem w XX wieku stoją żołnierze amerykańskich wojsk przebywający na terenie Francji. Mieszkańcy często ofiarowywali im prezenty w postaci butelek tego alkoholu. Tak ukazywali wdzięczność za wysiłki włożone w wyzwolenie kraju.

Calvados to wyjątkowo prestiżowy alkohol

 

Jak pić calvados?

Zanim przejdziemy do zakupu calvadosu, warto wiedzieć, w jaki sposób się go podaje. To właśnie odpowiednie podanie alkoholu pomaga nam odkryć jego pełny potencjał.

Trunek ten można spożywać na kilka sposobów, w zależności od naszych upodobań. Można popijać go jako aperitif, co pomoże nam nieco zaostrzyć nasz apetyt przed posiłkiem. Inną opcją jest picie go w trakcie i po posiłku. Będzie to świetna metoda na to, aby wspomóc proces trawienia. Calvados powinno podawać się w kieliszku w kształcie tulipana i w temperaturze pokojowej.

Ile kosztuje calvados?

Ceny tego trunku mogą być bardzo różne. Zaczynają się od kilkuset złotych, a mogą dojść nawet do kilku tysięcy złotych. Wszystko zależy od marki, użytych składników oraz wybranej metody produkcji.

Jaki trunek kupić? Najbardziej prestiżowe propozycje

Jedne z najbardziej prestiżowych propozycji jeśli chodzi o calvados należą bez wątpienia do marki Roger Groult. Jest to jedna z najbardziej tradycyjnych i nagradzanych marek calvadosu we Francji. Calvadosy te obecnie znaleźć możemy w około 30 krajach na świecie.

Co ciekawe, destylarnia Calvados Groult posiada 23 hektary sadów. Tam hoduje się aż 30 odmian jabłek używanych do produkcji cydru i calvadosu. Destylarnia ta szczególnie trzyma się tradycji jeśli chodzi o proces produkcji. Podwójna destylacja odbywa się tam w dwóch miedzianych alembikach, które wciąż podgrzewa się otwartym ogniem. Trunek leżakuje w bardzo starych beczkach: większość z nich liczy sobie ponad 100 lat. Oto przykładowe propozycje, na które warto zwrócić szczególną uwagę z kilku różnych przedziałów cenowych.

  • Calvados Roger Groult "3 Ans D'Age"

Najbardziej przystępna opcja cenowa. To ciekawy calvados liczący sobie trzy lata. Przedstawia aromaty kwiatowe oraz orzeźwiające nuty. Świetnie nadaje się jako aperitif oraz składnik różnego rodzaju koktajli. Zabutelkowany w mocy 40% ABV.

  • Roger Groult "Venerable"

Następny w kolejności pod względem ceny. Napój powstał na skutek kupażowania “eau de vie”, która leżakowała conajmniej 18 lat w beczkach z dębu. Posiada piękny, miedziany kolor. To świetnie komponująca się ze sobą mieszanka nut jabłek, gruszek i wanilii. Drugie skrzypce grają także przyprawy korzenne i delikatny akcent dębu w tle. Całość uzupełnia piękna, minimalistyczna butelka.

  • Calvados Age D'Or

Delikatny calvados w bursztynowym kolorze z nieco wyższej półki cenowej. Aromat to przeplatające się ze sobą jabłka i orzeźwiające owoce cytrusowe uzupełniane nutami kawowymi w tle. Trunek powstał według zasad klasycznej receptury, za pomocą tradycyjnych dobrze i dokładnie przemyślanych metod produkcji.

  • Roger Groult "8 Ans D'Age"

Najdroższa, ale też szczególnie interesująca propozycja. Destylat posiadający przyciągającą wzrok, bursztynową barwę. Smak to elegancko współgrające ze sobą akcenty orzechów włoskich migdałów oraz delikatnej wanilii w tle. Posiada wyjątkową głębię i złożoność wartą odkrycia.

 

artykuł sponsorowany
NAPISZ DO NAS: kontakt@wadowiceonline.pl