Kuchnia francuska jest jedną z najbardziej znanych i cenionych na całym świecie. Dzieje się tak ze wz
Francuski styl w Polsce – jakie restauracje Polacy lubią najbardziej?
artykuł sponsorowany

Kuchnia francuska jest jedną z najbardziej znanych i cenionych na całym świecie. Dzieje się tak ze względu na specyficzne podejście Francuzów do sztuki kulinarnej, którą traktują oni jako istotną część swojego narodowego dziedzictwa. Bez większej przesady można stwierdzić, że osoby urodzone i wychowane w kraju nad Sekwaną traktują jedzenie jak największą świętość. Celebrują one każdy posiłek i przywiązują ogromną wagę nie tylko do smaku serwowanych potraw, ale także do czasu spędzanego przy stole w gronie najbliższych – krewnych i przyjaciół. Polacy cenią sobie kuchnię francuską z wielu różnych powodów. I choć nie jest ona tak popularna jak np. kuchnia włoska czy chińska, mimo wszystko zajmuje szczególne miejsce w sercach naszych rodaków.

Co jedzą Francuzi?

Restauracje francuskie cieszą się wśród Polaków uznaniem ze względu na wyjątkowy smak serwowanych tam potraw. Trzeba mieć świadomość, że jest to kuchnia lekka, delikatna i fantazyjna, która wbrew pozorom opiera się nie tylko na skorupiakach i owocach morza. Oczywiście, ze względu na dostępność tych składników odgrywają one bardzo istotną rolę we francuskim menu. Jednak kuchnia rodaków Gerarda Depardieu czy Vanessy Paradise nie tylko mulami, żabimi udkami czy ślimakami stoi. Tak naprawdę dania sporządzane z tych składników ze względu na ich wysoką cenę nie goszczą zbyt często na francuskich stołach. Są one raczej domeną luksusowych restauracji, których goście liczą się z koniecznością zapłaty horrendalnego rachunku za zamówiony posiłek.

Szanujące się francuskie restauracje działające w Polsce w swoim menu powinny koniecznie uwzględnić także inne potrawy. Do takich zalicza się na przykład zupę cebulową, gotowaną na bulionie wołowym lub wieprzowym. Potrawa ta swój wyjątkowy smak zawdzięcza skarmelizowanej cebuli oraz zapiekanym pszennym grzankom. Ponadto za specjalność francuskiej kuchni uważa się też ratatouille. Pod nazwą tą kryje się danie złożone z sezonowych warzyw (m.in. cukinii, papryki, bakłażanu, pomidorów), które najpierw poddaje się smażeniu i duszeniu, a potem przyprawia się za pomocą wina oraz ziół prowansalskich. Innymi charakterystycznymi potrawami są naleśniki (crepe) z owocowym lub śmietankowym nadzieniem, croque monsieur, czyli zapiekana kanapka z chleba tostowego, sera, szynki i sosu beszamelowego, a także foie gras (pasztet z gęsich i kaczych wątróbek).

 

Sery i inne pyszności

Francja słynie na całym świecie z najwyższej jakości sera. Obecnie wyodrębnia się około 400 różnych gatunków tego przysmaku, przy czym każdy region ma swój serowy specjał, produkowany według określonej receptury. Wśród najpopularniejszych francuskich serów wymienia się roquefort zrobiony z mleka owczego, a także brie i cammembert, których charakterystyczną cechą jest nalot z białej pleśni. We francuskich restauracjach specjały te podaje się na specjalnych półmiskach, na których dodatkowo umieszcza się też różne dodatki (m.in. orzechy, winogrona i figi). Spożywanie wysokogatunkowych serów sprzyja pobudzeniu pracy układu trawiennego, dlatego też we francuskich jadłodajniach przysmaki te serwuje się zawsze na końcu posiłku, traktując je jako jego ukoronowanie. Dla mieszkańców kraju nad Sekwaną spożywanie serów jest tak ważne, że kultury ich konsumowania uczy się dzieci już od najmłodszych lat, a uczniowie często biorą je ze sobą do szkoły i spożywają na przerwach w ramach drugiego śniadania.

 

Francuska kuchnia - wino, szampan, aperitif i digestif

We francuskich restauracjach króluje wino. Najbardziej znana marka to Bordeaux. Odpowiednio schłodzone trunki serwuje się razem z lekkimi posiłkami. Popularnym napojem uświetniającym posiłki jest też szampan, produkowany ze starannie wyselekcjonowanych odmian winorośli (np. chardonnay, pinoit noir. Szczególnie wykwintnie prezentuje się szampan podawany wraz z truskawkami jako owocami, które znakomicie akcentują walory trunku.

Trzeba pamiętać też o tym, że światowa kuchnia zawdzięcza Francuzom tzw. aperitif oraz digestif. Ta pierwsza nazwa odnosi się do symbolicznej ilości alkoholu podawanego w celu pobudzenia apetytu. Digestif serwuje się natomiast po posiłku. Służy to usprawnieniu procesu trawienia.

Za co lubimy francuską kuchnię?

Tajemnica sukcesu francuskiej kuchni w Polsce tkwi w jej różnorodności. Smaczne, często zupełnie różne od naszego rodzimego menu, to jednak nie wszystko. Wielu mieszkańców nadwiślańskiego kraju przyciąga do francuskich restauracji odmienny styl podejścia do posiłków. Choć Polacy na ogół lubią wspólne biesiadowanie przy stołach, traktują ten czas jako coś wyjątkowego, niezdarzającego się na co dzień, a jedynie od święta. Nasi rodacy zazwyczaj spożywają posiłki pospiesznie, w indywidualnie dostosowanych do własnych możliwości czasowych godzinach. We Francji pory posiłków zazwyczaj są stałe, a zazwyczaj uznaje się spożywanie lekkiego śniadania poza domem. Francuskie restauracje to miejsce, gdzie posiłek traktuje się jak najważniejszy punkt dnia. Można tam odpocząć po codziennej gonitwie i nie tylko skosztować pysznego menu, ale także pobyć z rodziną i przyjaciółmi. Dla wielu z nas są to wartości nie do przecenienia.

Jeżeli szukasz wyposażenia lub planujesz otworzyć restaurację zapraszamy do sklepu gastronomicznego benler.pl gdzie znajdziesz wszystko czego potrzebujesz przy otwarciu nowego lokalu, a profesjonalny zespół udzieli pomocy przy wyborze urządzeń.

 

artykuł sponsorowany
NAPISZ DO NAS: kontakt@wadowiceonline.pl