Na gaz czy na prąd? To pytanie, na które odpowiedź żywo interesuje osoby urządzające dom i restaura
Drukuj
Gazowa vs elektryczna – jaką patelnię wybrać?
artykuł sponsorowany

Na gaz czy na prąd? To pytanie, na które odpowiedź żywo interesuje osoby urządzające dom i restaurację. Inwestorów prywatnych zazwyczaj zastanawia wybór kuchenki, podczas, gdy restauratorzy mają jeszcze jeden dylemat dotyczący patelni. Patelnie gastronomiczne gazowe oraz elektryczne są bardzo przydatnym elementem na zapleczu. Pozwalają w szybki sposób przygotować smaczne dania, nawet w większych ilościach jednocześnie.

Wielofunkcyjna patelnia elektryczna lub gazowa to bardzo często element wyposażenia zaplecza gastronomicznego. Są szczególnie przydatne w lokalach serwujących dania typu fast food, ponieważ gwarantują szybką i skuteczną obróbkę termiczną. Produkty dostępne w sklepach różnią się nie tylko sposobem zasilania, ale też rozmiarem i sposobem obsługi. Dostępne są np. patelnie elektryczne przechylne, wolnostojące i nastolne. Dzięki takiej różnorodności, nawet w miejscach o ograniczonym metrażu można postawić ten przydatny sprzęt kuchenny. 

Podział na patelnie gastronomiczne elektryczne i gazowe

Podstawowy podział obejmuje patelnie gastronomiczne elektryczne i gazowe, co pokazuje oferta sklepu internetowego - sklep.technica.pl/patelnie-elektryczne. Oprócz sposobu zasilania inwestor musi też określić rozmiar urządzenia oraz sposób jego otwierania, przy czym są to kwestie drugorzędne. Czym różnią się patelnie gastronomiczne gazowe od elektrycznych?

Różnica między patelnią elektryczną a gazową sprowadza się przede wszystkim do sposobu obsługi. Jeżeli nie masz możliwości podłączenia instalacji lub butli z gazem, najbardziej racjonalnym wyborem będzie model elektryczny.

Inne czynniki ważne przy wyborze patelni

Produkcją patelni gastronomicznych zajmują się czołowe marki, które od lat znane są też na polskim rynku. Są wśród nich firmy Kromet, Bartscher, Lozamet, Hendi czy Stalgast. Przy zakupie urządzenia warto więc sugerować się marką. Ich doświadczenie na rynku pozwala wdrażać innowacyjne rozwiązania i wciąż udoskonalać produkty. To ważne również pod kątem designu i energooszczędności.

Współczesne patelnie gastronomiczne są projektowane z solidnych materiałów, najczęściej ze stali nierdzewnej. Wyróżniają się eleganckim wyglądem i pasują do pozostałego wyposażenia zaplecza kuchennego. Co szczególnie istotne pod kątem eksploatacji, są łatwe w czyszczeniu – nie mają zakamarków czy szczelin, w których gromadziłby się uporczywy, trudny do usunięcia brud.

Istotna jest też łatwość obsługi. Pracując w wysokich temperaturach, przy rozgrzanym urządzeniu pracownik musi czuć się bezpiecznie. Wybór patelni elektrycznej przechylnej do minimum redukuje ryzyko oparzeń czy innych uszkodzeń ciała. Brak bezpośredniego kontaktu z otwartym ogniem, który jest obecny przy patelni gastronomicznej gazowej to także duża zaleta.



artykuł sponsorowany
NAPISZ DO NAS: kontakt@wadowiceonline.pl

Ostatnie artykuły z kategorii Sponsorowane:

Do wynajęcia mieszkanie w Wadowicach

Zakupy online – co warto wiedzieć

Tylko do końca czerwca badania profilaktyczne 40+

Bezpłatne badanie prenatalne w ramach NFZ w Allmedica

Podziękowanie od Macieja Koźbiała