Co warto wiedzieć o witaminie A? Gdzie znajduje się jej najwięcej, a także jakie są skutki jej nadmi
Drukuj
Witamina A: czy wszystko o niej wiesz?
artykuł sponsorowany

Co warto wiedzieć o witaminie A? Gdzie znajduje się jej najwięcej, a także jakie są skutki jej nadmiaru i niedoboru w diecie?

Witamina A to jedna z najważniejszych witamin, które powinny znaleźć się w naszej diecie. Często obok witaminy E i C nazywana jest witaminą młodości, gdyż w dużej mierze chroni przed działaniem wolnych rodników oraz wpływa na wygląd naszej skóry. Ma też znaczenie dla jej prawidłowego funkcjonowania. Witamina A wpływa także na wygląd włosów i paznokci. Co istotne, ma także duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wzroku. Co warto wiedzieć o witaminie A? Gdzie znajduje się jej najwięcej, a także jakie są skutki jej nadmiaru i niedoboru w diecie?

Witamina A – za co odpowiada w naszym organizmie?

Witamina A jest jedną z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Bierze udział w procesie metabolizmu białka oraz produkcji RNA, czyli kwasu rybonukleinowego. Wzmacnia ściany komórek oraz pozwala na ich szybszą regenerację. Wspomaga również układ odpornościowy poprzez zmniejszenie ryzyka przedostania się drobnoustrojów patogennych do wnętrza organizmu. Korzystnie wpływa także na stan skóry, włosów i paznokci – pomaga także w ich regeneracji, przez co często dodawana jest do kosmetyków pielęgnacyjnych i regenerujących właśnie. Jest też jednym ze składników wpływających na dobry stan kości oraz zębów. Jest też budulcem błon śluzowych układu oddechowego, pokarmowego i rozrodczego. Więcej informacji dotyczących tego, na co w naszym organizmie wpływa witamina A można znaleźć na stronie internetowej https://poznajsienatluszczach.pl/2018/08/20/witamina-a-zrodla-skutki-niedoboru/.

Witamina A w diecie – gdzie szukać jej najlepszych źródeł?

Witaminę A można śmiało dostarczać wraz z przyjmowanym pokarmem. Znajduje się ona w produktach pochodzenia zwierzęcego, głównie zawierających duże ilości tłuszczów. Dobrym źródłem witaminy A są między innymi ryby takie jak tuńczyk i makrela, a także produkty spożywcze takie jak jajka, mleko, śmietana, sery. Duże ilości witamin A można znaleźć również w wątróbce.

Jeżeli szukamy roślinnych źródeł witaminy A to warto sięgnąć po suszone owoce takie jak morele i śliwki, a także świeże brzoskwinie czy grapefruity. Również warzywa zawierają witaminę A. Jej bogatym źródłem są między innymi pomidory, jarmuż, papryka i pomidory.

Nadmiar i niedobór witaminy A – czym skutkuje?

Zarówno nadmiar, jak i niedobór witaminy A w organizmie może być groźny dla zdrowia. Zbyt wysokie stężenie witaminy A w organizmie może skutkować sennością, nudnościami, brakiem apetytu, suchością skóry, a także łamliwością paznokci. Pojawiać się mogą również bóle stawów czy krwawienie z dziąseł. Z kolei niedobór witaminy może skutkować problemami skórnymi, gorszym gojeniem się ran, utratą powonienie czy uczuciem zmęczenia. Zwiększa się również podatność na różnego rodzaju zakażenia. Przy długotrwałym niedoborze witaminy A może pojawić się kurza ślepota, osłabiona odporność czy nawet zaburzenia w płodności.

Witamina D – czy warto ją przyjmować?

Witamina D obok witaminy A należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Warto również o nią wzbogacić swoją dietę. Zazwyczaj występuje również w produktach, które bogate są w witaminę A, czyli tłustych rybach, wątróbce czy maśle. Ta witamina jest również ważna dla naszego organizmu. Pomaga między innymi wzmacniać kości, ale odpowiada również za prawidłową pracę większości narządów, w tym serca, nerek, mózgu oraz płuc.

artykuł sponsorowany
NAPISZ DO NAS: kontakt@wadowiceonline.pl

Ostatnie artykuły z kategorii Sponsorowane:

Co robić kiedy pada deszcz – typy rozrywki

Do wynajęcia mieszkanie w Wadowicach

Zakupy online – co warto wiedzieć

Tylko do końca czerwca badania profilaktyczne 40+

Bezpłatne badanie prenatalne w ramach NFZ w Allmedica