- Opublikowano: 28 czerwca 2017, 13:00
- Komentarze: 0
Wiecie, że na terenie czterech miejscowości naszego powiatu rozciąga się "Borówkowa Dolina" o łącznej powierzchni 35 hektarów? Na początku lipca właściciele tej ogromnej plantacji zapraszają na Borówkowy Weekend w Beskidzie Małym, który odbędzie się na Kocierzu.
Borówkowy Weekend zorganizowany został w ramach ogólnopolskiego święta borówki, który przypada 1 lipca. W ramach tej imprezy restauratorzy serwować będą borówkowe koktajle, ciasta i dania. Współorganizatorami tego wydarzenia są Hotel & SPA Kocierz oraz firma z naszego powiatu "Borówkowa Dolina", która dostarczy do restauracji główny składnik serwowanych dań.
Borówki, z których przygotowywane będą potrawy na Kocierzu, pochodzą z plantacji w Nidku. Oprócz tego, mamy jeszcze plantacje w Przytkowicach, Leńczach oraz Kleczy Dolnej. Łącznie jest to 35 hektarów. Pierwsze borówki już dojrzały, ale prawdziwy sezon rozpoczyna się w lipcu. Do zbiorów, które potrwają do września, zatrudnimy od 200 do 300 ludzi. Jest jeszcze kilka miejsc, szczególnie na sierpień — mówi współwłaściciel firmy Rafał Powroźnik.
Borówkowa Dolina powstała 10 lat temu. Owoc z tej doliny cieszy się ogromną popularnością nie tylko w Polsce, ale także za granicą, szczególnie we Włoszech, gdzie eksportowane są duże ilości. Owoce borówki to nie tylko doskonały przysmak, ale też zdrowie i młodość w naturalnej postaci. Są soczyste, winne, aromatyczne i słodkie, a przy tym niskokaloryczne. Posiadają bardzo dużą wartość odżywczą, leczniczą oraz dietetyczną.
Dzięki ogromnej zawartości błonnika wpływają na poprawę przemiany materii. Regulują trawienie, zawierają dużo wapnia, fosforu, kwasu foliowego i wiele witamin. Swoje niezwykłe właściwości borówka amerykańska zawdzięcza fitoestrogenom, które niszczą zły cholesterol (LDL), a także antyoksydantom wyłapującym wolne rodniki.
Jedzenie owoców borówki zapobiega chorobom cywilizacyjnym, nowotworom i arteriosklerozie. Antocjany odpowiedzialne za kolor borówek poprawiają mikrokrążenie w gałkach ocznych, zwielokrotniają przepływ krwi w siatkówce oka i polepszają widzenie. Borówka amerykańska to najzdrowszy owoc dla naszego mózgu. Te i inne właściwości zdrowotne borówki wysokiej sprawiły, że nazywa się ją często owocem XXI wieku.
(AS)
(zdjęcie: www.borowkowa-dolina.pl)