W Radoczy zorganizowano pokaz potraw "Karp pod różnymi postaciami", na którym na suto zastawionych sto
Drukuj
Tu królował karp pod różnymi postaciami

W Radoczy zorganizowano pokaz potraw "Karp pod różnymi postaciami", na którym na suto zastawionych stołach zaprezentowano smakowitości wykonane z tej poczciwe, kojarzonej głównie z świętami ryby. Ale nie tylko...

W sobotę (9.12) na sali w Ochotniczej Straży Pożarnej w Radoczy został zorganizowany pokaz potraw "Karp pod różnymi postaciami". Organizatorem imprezy był Ośrodek Kultury Gminy Tomice. Wydarzenie  zostało zorganizowane w  ramach operacji "Tomice z karpiem w tle czyli organizacja spotkań o charakterze artystyczno – rozrywkowo – promocyjnym". Operacja ta jest współfinansowana ze środków Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego "Rybactwo i Morze".

Uczestnicy spotkania mieli okazję wysłuchać występów artystycznych przygotowanych przez zespoły z terenu Doliny Karpia w tym z gminy Tomice. Po części artystycznej organizatorzy zaprosili na degustację. Na suto zastawionym stole można było skosztować przede wszystkim bardzo różnorodnych potraw z karpia jak również potraw z innych ryb. Aby urozmaicić poczęstunek na stole pojawiły się również inne regionalne potrawy jak sałatki i ciasta.

Impreza była znakomitą okazją do promocji produktów lokalnych ze szczególnym uwzględnieniem potraw i przetworów z karpia, który bardzo mocno wpisuje się w dziedzictwo kulturowe rybołówstwa. Degustacja wymyślnych, pysznych dań z karpia i innych ryb, pozwoliła docenić wszystkim dobro jakie generuje produkcja hodowlana.

Pokaz Potraw „Karp pod różnymi postaciami” był również znakomitą okazją do przeprowadzenia konkursu kulinarnego "Najsmaczniejsza potrawa z ryb". Został on ogłoszony przez Ośrodek Kultury już w listopadzie. Zainteresowane osoby mogły zgłaszać chęć udziału w nim do 6 grudnia. Wpłynęło 6 zgłoszeń spośród których jury wyłoniło 3 najsmaczniejsze potrawy z ryb i przyznało dla ich autorów nagrody. I miejsce w konkursie otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Zygodowic za potrawę Kulebiak z karpiem. II miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Lgoty, które przygotowało Karpia w galarecie, zaś Koło Gospodyń Wiejskich z Radoczy zajęło III miejsce za potrawę Karp z nutą pieprzu i cebuli.

(LG)

NAPISZ DO NAS: kontakt@wadowiceonline.pl

Ostatnie artykuły z kategorii Rozmaitości:

Kooperatywa spożywcza w Campusie Bemke. Co to takiego?

Kolejny wrak odjechał lawetą z andrychowskiego osiedla

Kolejne integracyjne spotkanie Kolping. Tym razem świąteczne

Wadowicki magistrat ogłosił czwartą edycję konkursu "Serce Roku"

Fontanna na wadowickim rynku po zimowej przerwie już tryska