Robert Makłowicz, znany i lubiany krytyk kulinarny, dziennikarz, pisarz, publicysta a od jakiegoś czasu
Drukuj
Robert Makłowicz odwiedził ze swoim programem Kalwarię Zebrzydowską

Robert Makłowicz, znany i lubiany krytyk kulinarny, dziennikarz, pisarz, publicysta a od jakiegoś czasu youtuber, odwiedził ze swoim programem nasz region, a konkretnie Kalwarię Zebrzydowską oraz pobliską Suchą Beskidzką, zachwycając się przysmakami i miejscówkami. Co ugotował?

Krakowianina Roberta Makłowicza chyba nie trzeba przedstawiać. Jest dziennikarzem, pisarzem publicystą, krytykiem kulinarnym i podróżnikiem. Studiował prawo i historię na Uniwersytecie Jagiellońskim. Współpracował z Gazetą Wyborczą, tygodnikami Wprost, Newsweek Polska i Przekrój. Autor felietonów i książek, które pisze zazwyczaj wspólnie z Piotrem Bikontem. W 2010 wydał książkę  Cafe Museum, za którą otrzymał Nagrodę Literacką Srebrny Kałamarz im. Hermenegildy Kociubińskiej. W latach 1998–2008 w TVP był  gospodarzem popularnego niedzielnego cyklu reportaży Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Od marca 2008 do marca 2017 prowadził w TVP2 program telewizyjny Makłowicz w podróży. Był też przewodnikiem po świecie kulinarnym w I i II edycji programu Bake Off – Ale ciacho! 16 marca 2017 roku TVP zerwała współpracę z Makłowiczm. W listopadzie 2017 na kanale Food Network wyemitowano odcinki jego nowego programu. W marcu 2020 uruchomił autorski kanał w serwisie YouTube, na którym publikowane są filmy o tematyce kulinarnej i historycznej. Cieszy się on sporym powodzeniem, ale nie ma się co dziwić, bo i charyzmatyczny autor, mnóstwo ciekawostek regionalnych jak i historycznych i co by nie mówić, także wiele pomysłów na ciekawe i niebanalne potrawy.

W 125 odcinku swojego internetowego programu Polska odwiedził nasz region a konkretnie Kalwarię Zebrzydowską i pobliską Suchą Beskidzką, zajmując się tematem klusek w dwóch odsłonach - zapomnianej ludowej potrawy z południowej Polski o nazwie prażucha, tradycyjnie podawanej z bryndzą i skwarkami oraz pochodzącymi z Włoch kluskami z dyni, podawanymi z szałwiowym masłem i parmezanem. Wszystko to ocieka historycznym sosem więc przyjemność oglądania podwójna.

Odcinek poniżej, polecamy także rękami i nogami inne!

(Marcin Guzik)

NAPISZ DO NAS: kontakt@wadowiceonline.pl

Ostatnie artykuły z kategorii Hobby:

TKKF Leskowiec zaprasza na XXIII Rodzinny Rajd Rowerowy

Ważne info dla droniarzy. Od dziś nowa aplikacja do zgłaszania lotów

Jest kasa na nowy odcinek ścieżki rowerowej na koronie wału Kanały Łączany-Skawina

Kwietniowy jarmark staroci w Andrychowie

Co dalej z zagospodarowaniem terenów Wenecji? Ma być plac zabaw z tyrolką i parkiem linowym