Wafle i ciastka z wadowickiej Piekarni „Magdalenka” zostały nagrodzone certyfikatem „Doceń polski
Wafle i ciastka z wadowickiej piekarni nagrodzone

Wafle i ciastka z wadowickiej Piekarni „Magdalenka” zostały nagrodzone certyfikatem „Doceń polskie”. Wyróżnienia nadane zostały na podstawie ocen przyznanych żywności przez ekspertów z branży spożywczej.

Mieszcząca się w Wadowicach Piekarnia „Magdalenka”  jest jednym z laureatów XVI certyfikacji żywności przeprowadzonej w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

Podczas audytu, który miał miejsce w Czeladzi, specjaliści z branży spożywczej ocenili produkty biorące udział w programie i uhonorowali te wyróżniające się odpowiednim smakiem i wyglądem, a także ceną adekwatną do jakości.

W gronie artykułów spożywczych, którym nadano prestiżowe certyfikaty „Doceń polskie” znalazły się dwa słodkie wyroby firmy z Łazówki. Godło promocyjne zdobyły Wafle o smaku toffi (tortowe wafle przekładane karmelem z mleczka skondensowanego) oraz Ciastka „Podkówki” z asortymentu tego wytwórcy. „Podkówki” - wykonane ręcznie ciasteczka w kształcie podkowy, które wyrabia się z orzechów włoskich i jaj - otrzymały maksymalną liczbę punktów, dlatego przyznano im także tytuł Top Produkt.

Do udziału w audycie kwalifikowane są tylko wyroby posiadające tzw. polski akcent, a więc takie, które powstają w Polsce, z krajowych składników lub na podstawie tradycyjnej, polskiej receptury. Podczas certyfikacji żywność jest oceniana przez Lożę Ekspertów, w której zasiadają specjaliści z wieloletnim doświadczeniem w branży spożywczej - wyjaśnia Marek Bielski, twórca programu promocyjnego „Doceń polskie”.

Przewodniczącym Loży Ekspertów jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek zarządu Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

Każdy juror samodzielnie ocenia wszystkie artykuły spożywcze i przyznaje im punkty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Za każdy z wymienionych aspektów można otrzymać oceny w skali od 1 do 10. Certyfikat nadawany jest tylko tym wyrobom, które uzyskają minimum 7,5 punktu. Żywność z maksymalnymi notami jest nagradzana również tytułem Top Produkt - dodaje Marek Bielski.

Zgodnie z regulaminem programu, certyfikaty „Doceń polskie” są nadawane na 24 miesiące. Po upływie tego okresu producent, który nadal chce wykorzystywać godło w swoich działaniach promocyjnych jest zobowiązany dostarczyć żywność do ponownej oceny. Taki system przyznawania certyfikatów gwarantuje ich wiarygodność.

Program „Doceń polskie” ma na celu promowanie polskiej żywności i jej producentów jest realizowane od 2011. Od samego początku istnienia programu jego honorowym patronem jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

(MG)

NAPISZ DO NAS: kontakt@wadowiceonline.pl

Komentarze  

+4 #1 gonzo 2015-05-14 15:26
dlaczego chlebuś na drugi dzień jest nie dobry tylko się kruszy z jakiej mąki te chleby są pieczone i co się do nich dosypuje a upieczony na wsi w piecu chlebowym przez gosposie ze wsi jest jadalny nawet po tygodniu może piekarze się wypowiedzą smacznego
Cytować
0 #2 Apel @gonzo 2015-05-14 17:16
Nie wiem dlaczego uważasz, że tylko na wsi gosposie pieką dobry chleb. Z tego co wiem to i w mieście szanujące się panie domu, i dbające o rodzinę, kupują n.p. mąkę orkiszową i pieką pyszny chleb.
Cytować
0 #3 gonzo 2015-05-14 17:35
Cytuję Apel @gonzo:
Nie wiem dlaczego uważasz, że tylko na wsi gosposie pieką dobry chleb. Z tego co wiem to i w mieście szanujące się panie domu, i dbające o rodzinę, kupują n.p. mąkę orkiszową i pieką pyszny chleb.

nie wiem o mieście ale jak jestem na wsi w MARCYPORĘBIE to tam u znajomych chleba nie kupują tylko sami pieką w piecu chlebowym i zawsze za pare zł kupuję ze dwa jest przepyszny a z naszych piekarń?
Cytować
Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Redakcja portalu WadowiceOnline.pl informuje, że nie odpowiada za treść komentarzy użytkowników. Komentarze o charakterze gróźb, personalne ataki oraz komentarze zakłócające dyskusję (trolling, spam) będą usuwane.