- Opublikowano: 14 maja 2015, 12:10
- Komentarze: 3

Wafle i ciastka z wadowickiej Piekarni „Magdalenka” zostały nagrodzone certyfikatem „Doceń polskie”. Wyróżnienia nadane zostały na podstawie ocen przyznanych żywności przez ekspertów z branży spożywczej.
Mieszcząca się w Wadowicach Piekarnia „Magdalenka” jest jednym z laureatów XVI certyfikacji żywności przeprowadzonej w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Podczas audytu, który miał miejsce w Czeladzi, specjaliści z branży spożywczej ocenili produkty biorące udział w programie i uhonorowali te wyróżniające się odpowiednim smakiem i wyglądem, a także ceną adekwatną do jakości.
W gronie artykułów spożywczych, którym nadano prestiżowe certyfikaty „Doceń polskie” znalazły się dwa słodkie wyroby firmy z Łazówki. Godło promocyjne zdobyły Wafle o smaku toffi (tortowe wafle przekładane karmelem z mleczka skondensowanego) oraz Ciastka „Podkówki” z asortymentu tego wytwórcy. „Podkówki” - wykonane ręcznie ciasteczka w kształcie podkowy, które wyrabia się z orzechów włoskich i jaj - otrzymały maksymalną liczbę punktów, dlatego przyznano im także tytuł Top Produkt.
Do udziału w audycie kwalifikowane są tylko wyroby posiadające tzw. polski akcent, a więc takie, które powstają w Polsce, z krajowych składników lub na podstawie tradycyjnej, polskiej receptury. Podczas certyfikacji żywność jest oceniana przez Lożę Ekspertów, w której zasiadają specjaliści z wieloletnim doświadczeniem w branży spożywczej - wyjaśnia Marek Bielski, twórca programu promocyjnego „Doceń polskie”.
Przewodniczącym Loży Ekspertów jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek zarządu Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Każdy juror samodzielnie ocenia wszystkie artykuły spożywcze i przyznaje im punkty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Za każdy z wymienionych aspektów można otrzymać oceny w skali od 1 do 10. Certyfikat nadawany jest tylko tym wyrobom, które uzyskają minimum 7,5 punktu. Żywność z maksymalnymi notami jest nagradzana również tytułem Top Produkt - dodaje Marek Bielski.
Zgodnie z regulaminem programu, certyfikaty „Doceń polskie” są nadawane na 24 miesiące. Po upływie tego okresu producent, który nadal chce wykorzystywać godło w swoich działaniach promocyjnych jest zobowiązany dostarczyć żywność do ponownej oceny. Taki system przyznawania certyfikatów gwarantuje ich wiarygodność.
Program „Doceń polskie” ma na celu promowanie polskiej żywności i jej producentów jest realizowane od 2011. Od samego początku istnienia programu jego honorowym patronem jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
(MG)
Komentarze
nie wiem o mieście ale jak jestem na wsi w MARCYPORĘBIE to tam u znajomych chleba nie kupują tylko sami pieką w piecu chlebowym i zawsze za pare zł kupuję ze dwa jest przepyszny a z naszych piekarń?