Zakończył się trwający od czerwca 2017 roku remont w Zakładzie Karnym w Wadowicach. Poprawiono efekt
Drukuj
Zakończył się trwający półtora roku remont wadowickiego Zakładu Karnego

Zakończył się trwający od czerwca 2017 roku remont w Zakładzie Karnym w Wadowicach. Poprawiono efektywność energetyczną budynku oraz przebudowano i unowocześniono kuchnie i zaplecze magazynowe.

Remont w Zakładzie Karnym w Wadowicach trwający od czerwca 2017 roku został w środę (12.12) uroczyście zakończony.  W trakcie prac zrealizowano dwie inwestycje pod nazwą: "Poprawa efektywności energetycznej w obiektach Zakładu Karnego w Wadowicach" "Przebudowa kuchni i zaplecza magazynowego Zakładu Karnego w Wadowicach".

W ramach zadania termomodernizacyjnego zostały wymienione kotły parowe opalane paliwem stałym na kotły gazowe o wyższej sprawności energetycznej. Dzięki realizacji projektu zostały ocieplone powierzchnie ścian zewnętrznych, dachów i stropodachów budynku administracyjnego. Modernizacja objęła również wymianę stolarki okiennej i drzwiowej, wymianę oświetlenia i przebudowę instalacji CO i CWU. Na budynku penitencjarnym zamontowano instalację fotowoltaiczną o powierzchni około 140 m2 i mocy 22 kW, która od momentu uruchomienia (maj tego roku) do dzisiaj, wyprodukowała 18 500 kWh co dało już kwotę około 7 tysięcy oszczędności.

Kolejnym zrealizowanym zadaniem był remont więziennej kuchni i zaplecza magazynowego. Celem tego przedsięwzięcia było stworzenie obiektu spełniającego wszelkie kryteria stawiane placówkom zbiorowego żywienia i dostosowanie  kuchni i zaplecza magazynowego do codziennego wydawania 320 posiłków w formie śniadania, obiadu i kolacji.

W ramach powyższego zadania prace remontowe objęły m.in.: montaż instalacji wentylacyjnej opartej na trzech centralach wentylacyjnych z rekuperacją, przebudowę instalacji kanalizacyjnej wraz z podłączeniem jej do zbiornika – separatora tłuszczu, wykonanie nowych instalacji (wody użytkowej i gazowej) uwzględniających zmiany w wyposażeniu kuchni i magazynów, przebudowę pomieszczeń i zmianę ich przeznaczenia, wymianę stolarki okiennej i drzwiowej, wykonanie robót wykończeniowych oraz montaż nowych urządzeń kuchennych.

Wszystkie zrealizowane zadania przyczyniły się do znacznego ograniczenia emisji pyłów i zanieczyszczeń gazowych do środowiska, a budynki należące do służby więziennej spełniają aktualne normy efektywności cieplnej. Ponadto dzięki realizacji zadań remontowych znacznej poprawie uległy warunki pełnienia służby, stan bezpieczeństwa i higieny pracy, a także warunki odbywania kary pozbawienia wolności przez osadzonych.

Realizacja przedsięwzięcia została dofinansowana przez Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko 2014-2020 poddziałanie    1.3.1.

Zdjęcia przed i po remontem:

(MG)

NAPISZ DO NAS: kontakt@wadowiceonline.pl

Ostatnie artykuły z kategorii Biznes:

W marcu ruszy elektrownia przy zaporze Jeziora Mucharskiego?

Twój e-PIT już czeka na ciebie

Mucharz rusza z gminną komunikacją

Wiadukt w Kleczy Dolnej będzie miał większy prześwit. Przejadą tu wszystkie ciężarówki

Pierwszy z domów socjalnych rośnie w oczach