Znamy już najlepsze produkty małopolski: jubileuszowy X Małopolski Festiwalu Smaku wygrało "Mięsiwo
Rolada z Wieprza doceniona przez krakowską publiczność

Znamy już najlepsze produkty małopolski: jubileuszowy X Małopolski Festiwalu Smaku wygrało "Mięsiwo z pieca" z Młoszowej. Publiczność doceniła również "Roladę Polędwicową" z zakładu Adama Bąka z Wieprza, która wygrała wadowicki półfinał festiwalu.

W miniony weekend na krakowskim placu Wolnica odbył się finał X Małopolskiego Festiwalu Smaku. Swoje produkty prezentowało tam 59 wystawców, a w konkursie na najlepsze potrawy wystartowało 45 producentów. Byli to laureaci siedmiu lokalnych półfinałów, które odbywały się w ostatnich miesiącach w różnych częściach regionu. Najdoskonalsze smaki w Małopolsce wybrało jury, publiczność oraz dziennikarze.

Mamy się czym chwalić, bo przecież Małopolska z tej kulinarnej strony jest naprawdę wspaniała. Za nami 10 lat festiwalu, dzisiejsze nagrody są tym bardziej wyjątkowe, że dotyczą jubileuszowej edycji tej imprezy– mówił wicemarszałek Wojciech Kozak tuż przed ogłoszeniem wyników konkursu.

Najlepszym produktem jubileuszowej edycji festiwalu wyróżnionym przez jury Grand Prix okazało się mięsiwo z pieca" ZPHU „ELIMEX” Jacka Pabisa z Młoszowej. Nagroda jest nie tylko honorowym tytułem, ale także ważną rekomendacją handlową, którą kierują się konsumenci podczas zakupów. Na II miejsce, zdaniem jury, zasłużył chleb żytni na zakwasie z Piekarni "Błajan" Jana Błaszkiewicza, a na III pstrąg wędzony (producent Jerzy Milewski).

Publiczność wybrała także laureatów nagród w czterech kategoriach. W kategorii "Smakołyki z legendą" wybrano roladę polędwicową z Zakładów Mięsnych Adama Bąka z Wieprz. To właśnie ona  zdobyła grand prix wadowickiego półfinału X. Małopolskiego Festiwalu Smaku.

Zobacz: Rolada Polędwicowa z Wieprza nagrodzona. Chochla dla baru "Pod Jemiołą"

Jak przystało na jubileuszową edycję nie zabrakło również tortu, którym raczyli się uczestnicy festiwalu i wszyscy goście. Wzniesiono także toast i złożono festiwalowi rocznicowe życzenia.

Przez cały weekend na festiwalową publiczność czekało wiele kulinarnych atrakcji. Obok degustacji wyrobów małopolskich producentów, były to przede wszystkim pokazy i warsztaty gotowania w Kuchni Festiwalowej. Wśród wielu dań, które wyszły spod rąk restauratorów, kucharzy i blogerów kulinarnych, znalazła się także zupa, którą wspólnie z profesjonalistami i amatorami gotowania przyrządził wicemarszałek Wojciech Kozak.

(MG)
(zdjęcia: Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego)

NAPISZ DO NAS: kontakt@wadowiceonline.pl

Nie masz uprawnień do komentowania tego artykułu.