Zbliża się Boże Narodzenie, a wraz z nim przedświąteczne przygotowania i zakupy. Jak wynika z badań
Przed świętami najczęściej kupujemy karpia, majonez i barszcz

Zbliża się Boże Narodzenie, a wraz z nim przedświąteczne przygotowania i zakupy. Jak wynika z badań, mieszkańcy Małopolski, w tym również powiatu wadowickiego najczęściej kupują karpia, majonez i barszcz czerwony.

W województwie małopolskim ponad 1/3 rodzin dzieli się bożonarodzeniowymi obowiązkami, chętniej niż to bywało kiedyś. W prace angażują się wszyscy domownicy, nawet ci najmłodsi, pomagając w przyrządzaniu potraw i pakowaniu prezentów. W tym okresie małopolskie rodziny wspólnie robią również zakupy spożywcze, podczas których najczęściej sięgają po ryby, majonez i barszcz czerwony.

Lista świątecznych obowiązków ciągnie się w nieskończoność - zakupy, prezenty, gotowanie i sprzątanie. Jest ich naprawdę dużo. Aby przygotowania nie przyćmiły magicznej atmosfery Bożego Narodzenia 40% małopolskich rodzin dzieli prace między domowników.

W dalszym ciągu w przygotowaniach do świąt największą rolę odgrywają kobiety, które najczęściej przyrządzają wigilijne potrawy (87%). Ale jak wynika z badania konsumenckiego przeprowadzonego na zlecenie marki Winiary, prawie 70% małopolskich mężczyzn również bierze czynny udział w świątecznych pracach! Mężczyźni z reguły pomagają w kuchni (55%) i kupują prezenty (43%). Podobnie jak w innych regionach, panie domu w województwie małopolskim mogą liczyć też na wsparcie ze strony dzieci. Prawie 60% pociech angażuje się w przedświąteczne obowiązki. Najczęściej pomagają w pakowaniu prezentów i przygotowywaniu wigilijnych potraw.

Na długiej liście przedświątecznych zadań pojawia się przede wszystkim gotowanie, a co za tym idzie zakupy spożywcze. Czego w bożonarodzeniowym koszyku mieszkańców Małopolski nie może zabraknąć? Oczywiście tradycyjnego karpia i innych gatunków ryb. W drugiej kolejności rodziny z tego regionu kupują majonez (65%). Na polskich stołach od lat króluje Majonez Dekoracyjny Winiary, ceniony za niepowtarzalny smak, kremową konsystencję i najwyższą jakość. To doskonały dodatek do świątecznej sałatki jarzynowej, śledzi pod pierzynką, faszerowanych jajek i innych zimnych przekąsek. Polacy nie wyobrażają sobie też kolacji wigilijnej bez tradycyjnego barszczu czerwonego. To pyszna, tradycyjna zupa, ale trudna do ugotowania od podstaw, dlatego 15% małopolskich rodzin kupuje barszcz czerwony podczas przedświątecznych zakupów.

(AS)
(zdjęcie: Winiary)

NAPISZ DO NAS: kontakt@wadowiceonline.pl

Komentarze  

+3 #1 smakosz 2014-12-22 16:49
Jak majonez to tylko "Majonez Kielecki" , zawsze pierwszy od dziesiątków lat!
Cytować
Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Redakcja portalu WadowiceOnline.pl informuje, że nie odpowiada za treść komentarzy użytkowników. Komentarze o charakterze gróźb, personalne ataki oraz komentarze zakłócające dyskusję (trolling, spam) będą usuwane.